Stiri Financiare Inernationale

vineri, 31 august 2007

World Bank cu proiecte noi in Moldova

Solutiile pentru Moldova par de multe ori a fi foarte greu de gasit, totusi doar cei care nu incearca nu gasesc.

Un exemplu despre proiecte laudabile care vor fi implementate pe termen mediu in Republica Moldova, sunt cele desfasurate sub indrumarea Bancii Mondiale, World Bank, care impreuna cu autoritatile de la Chisianu si cele de la Soroca, au pus bazele unui proiect "ecologic", care isi are scopul de a îmbunatati calitatea râului Nistru.

Proiectul va realiza activitati inovatoare si la costuri eficiente legate de terenurile înmlastinite în scopul reducerii titrului de compusi biologici în Nistru si în Marea Neagra. Obiectivele proiectului vizeaza:


  1. îmbunatatirea calitatii serviciilor sanitare din Soroca;

  2. micsorarea patrunderii substantelor poluante, inclusiv a compusilor biologici, din sursele municipale Soroca cu scurgere în râul Nistru si, ulterior, în Marea Neagra;

  3. demonstrarea si diseminarea prin intermediul seminarelor si a studiilor de fezabilitate, a tehnologiilor cost-eficiente si financiar accesibile pentru tratarea apelor reziduale municipale, în beneficiul potential al proiectelor similare pentru unitatile de tratare a apelor reziduale existente în Moldova, pentru acele orase din Moldova care nu practica tratarea apelor reziduale, precum si pentru acele state care dreneaza în Marea Neagra.

Perioada de implementare a proiectului este de 4 ani.



De remarcat implicarea Bancii Mondiale si in alte proiecte din Republica Moldova.


Un astfel de exemplu este si implementarea Proeictului Energetic II. În cadrul componentei termice a Proiectului Energetic II, cu o valoare totală de 35 de milioane de dolari, beneficiază 35 de instituţii sociale, frecventate de peste 1,200,000 persoane pe an. Majoritatea obiectelor – scoli, grădiniţe, spitale raionale, etc. – sînt din oraşe mici; în acelaşi timp în proiect se desfăşoară reconstrucţia sistemelor de încălzire, apă caldă şi alimentare cu abur la obiecte de importanţă republicană – Spitalul Clinic Republican şi Institutul Oncologic.


Exemplul privind implementarea Proiectului Energetic II la nivel local il reprezinta cazul orasului Ialoveni. Proiectul implementat in orasul Ialoveni, avea ca obiective schimbarea retelei de incalzire a spitalului din localitate dar si a cazangeriei, care sa fie una autonoma.
Spitalul raional Ialoveni are 4 blocuri cu o suprafaţa totală de peste 11 mii metri pătraţi şi o capacitate de 1200 vizite în schimb. Astfel, cei 97 de mii de locuitori ai raionului Ialoveni pot beneficia acum de servicii medicale în condiţii comfortabile, iar în viitorul apropiat administraţia spitalului intenţionează să deschidă şi o secţie de internare de 134 de paturi şi să înceapă reparaţia geamurilor pentru a preveni pierderea căldurii, a precizat Lidia Hangan.



Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale în 1992. Doi ani mai târziu a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Internaţională (ADI) – sursă importantă a împrumuturilor Băncii Mondiale.


Fiind o instituţie financiară internaţională, obiectivul principal al Băncii Mondiale este de a finanţa proiecte de dezvoltare. Până în prezent Banca Mondială a finanţat în Moldova 28 operaţiuni investiţionale şi de ajustări structurale în sumă de 632.56 milioane dolari SUA.


world bank

2 comentarii:

dorin spunea...

Cit este de posibil de a atrage atentia World Bank asupra finantarii curatirii unor lacuri naturale in Republica Moldova

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatii interesante