Stiri Financiare Inernationale

sâmbătă, 1 septembrie 2007

Paradox moldovenesc

In luna august IMAS, a publicat barometrul Socio- politic, care reflecta situatia economica si politica a Republicii Moldova. Importanta pe care o are acest barometru este ca el ofera o imagine cat de cat fidela a ceea ce se intampla in Republica Moldova si ce impact au evenimentele politico-economice pentru populatia Moldovei.
Raportul prezentat la inceputul aceste luni, este foarte amplu, prezentatand atat parerea pupulatiei vis-a-vis de situatia politica si economica a micii tari, care pe 27 august si-a sarbatorit cel de-a 16 an de independenta. Apropo de aceasta sarbatoare oficiala, conform unui simplu sondaj, pe strazile Chisinaului, cetatenii nu prea stiu ce sarbatoreau, conteaza ca era sarbatoare, insa ce fel de sarbatoare? - nimeni nu stie. Pornind de la aceasta inconstienta s-ar putea sa gasim o explicatie a catorva elemente contradictorii gasite in cadrul raportului mai sus mentionat.

Chiar din cadrul primului grafic al raportului desprindem ideea ca majoritatea populatiei Republicii Moldova (54%) considera ca directia pe care o urmeaza statul este gresita. Intr-adevar daca e sa ne gandim la declaratiile confuze ale autoritatilor, atat pe plan intern cat si pe plan extern, dar si conform evolutiei preturilor, birocratiei, si a modului in care guvernul a facut fata secetei de anul acesta (dar si altor provocari) tindem sa le dam dreptate.Sunt de acord cu aceasta concluzie, in ultimii ani am asistat la o serie de paradoxuri moldovenesti: "romanii moldoveni" au fost declarati oficial minoritate in Moldova, am asistat la o serie de scandaluri intre Republica Modova si Romania, Federatia Rusa, Ucraina. La un moment dat ne gandim cu cine mai solaboram. Colaborarea economica este influientata in mod semnificativ de relatiile politice, deci nu putem ocoli acest aspect. Daca dorim sa ne dezvoltam relatiile comerciale externe, trebuie sa actionam ca un stat responsabil pe actiunile sale, si in plus foarte atent la toate aspectele politico-economico-sociale.

Moldova nu a fost in stare sa negocieze intr-un mod avantajos pentru cetatenii moldoveni circularea in spatiul UE limitrof granitei statului moldav (asa cum a facut Ucraina cu Polonia), Moldova nu a fost in stare sa aplaneze in timp util criza vinului, si as putea sa spun ca Moldova a jucat pe muzica ruseasca in acest caz. De fapt Moldova joaca de multe ori muzica ruseasca, de voi sau de nevoie, insa pe muzica romaneasca nu joaca, pentru ca nu li se da voie.

Si acum sa revin la barometrul prezentat de IMAS, un al doilea grafic despre care as vrea sa vorbesc este cel care prezinta pozitia populatiei referitor la situatia economica. Astfel, 59% sunt nemultumiti de situatia economica din Moldova. Nemultumirea pleaca de la nivelul scazut al salariilor, care se pare ca nu sunt la nivelul decent dictat de piata. Cu toate ca partidul comunist promoveaza o politica sociala, de ajutorare a claselor defavorizate (desigur in scop electoral), totusi salariile sunt totusi la un nivel inferior. Se pare ca strategia "painea - 16 copeici" nu a dat roadele scontate. Dezvoltarea economiei Moldovei va lua avant in momentul in care atentia tuturor nu se va concentra asupra agriculturii, o tara agricola nu este o tara dezvoltata, agricultura in prezent trebuie puternic subventionata de stat. Prin urmare ar trebui sa ne concentram atentia asupra sectoarelor productive din industriile care se preteaza activelor nationale, sau regionale, sa profitam de pozitia geografica, de importanta traseelor rutiere si feroviare care traverseaza tara noastra. Nemultumirea populatiei din Moldova pleaca si de la iresponsabilitatea autoritatilor de a gestiona crizele economice. Nu de geaba gradul de plasare a inevstitiilor in Republica Moldova este foarte scazut, si anume datorita instabilitatii politice si datorita economiei instabile, a unei valute sustinute artificial, etc.
Al treilea aspect asupra caruia ma voi opri va fi un grafic care afiseaza optiunile politice in cazul unor alegeri imediate. Ei aici este supriza, ca sa nu spun paradoxul, de care vorbeam la inceput. Cele mai multe voturi le-ar obtine PCRM (49%), intr-un mod detasat, fata de urmatorul partid clasat AMN (19%). Ei cum oare se poate ca oamenii care considera directia urmata de Republica Moldova ca fiind gresita, sa-si dea votul pentru aceeasi protagonisti, pentru cei vinovati de directia gresita. Apoi cum se poate oare ca cei care sunt nemultumiti de situatia economica, sa voteze in continuare cu acelasi partid? Acesta este paradoxul Moldovei, care poate fi explicat , partial, de lipsa de informare a persoanelor, si indiferenta afisata.Iar acest lucru va fi o condamnare pentru noi toti si mai ales pentru generatiile viitoare.
Domnilor treziti-va!

Niciun comentariu: